Pasienthistorier

Torbjørn

I desember 2015 startet jeg min behandling ved Firda fysmed. Dette var knappe to år etter at jeg pådro meg det som viste seg å være omfattende skader etter ett fall på tur. Disse to årene innebar store hodesmerter. Lys, lyd og sansebelastninger i det store og hele gjorde hverdagene svært krevende. Jeg kunne ikke høre radio, se TV eller lese. Dette innebar selvsagt at jobb og familieliv ikke var mulig. Viljen til å utfordre mine begrensninger var stor. Lege, familie og arbeidsgiver oppfordret meg sterkt til å ta det med ro, men jeg VILLE tilbake til et normalt liv. Tilnærmingen var kraftig hjernerystelse, og nakken hadde hverken symptomer eller fokus.

Mitt første møte med Firda fysmed innebar en utredning. Denne sa meg og min hjemlige oppfølger lite. Etter ca 6 måneder dro han og jeg sammen til Firda fysmed for ny utredning. Jeg fikk etter dette vite at det første besøket var så sterkt preget av min dårlige status, og at en meningsfull konklusjon ikke hadde vært mulig. Ved dette andre besøket fikk vi gjort det som skulle gjøres, og behandling kom i gang etter noen måneder.

Ved første konsultasjon ble jeg sendt til sengs, og var ikke mottakelig for behandling. Jeg var svært sensibel i forhold til støy og lys. Dette ble ivaretatt av svært tilretteleggende og omsorgsfull tilnærming fra trener i treningsarealet. Behandlingen stilte jeg meg kritisk til, da jeg ikke hadde nakkesmerter, men kraftig hodepine. Likevel var jeg klar på at jeg skulle følge opp tilnærming og trening så godt jeg kunne. Viljen og gjennomføringskraften koblet jeg med lojalitet til tilnærmingen til Firda fysmed. Samtidig poengterer jeg at jeg stilte en rekke kritiske spørsmål underveis.

Kombinasjonen av kunnskap, vilje, gjennomføringskraft og tålmodighet har båret frukter.Torbjørn

Bertel Kaale og jeg opplevde liten utvikling de første to og et halvt årene. Vi var lojale mot tilnærmingen og holdt standhaftig på. Jeg fulgte opp min uttalte forpliktelse om å gjøre hjemmeleksa, det vil si mye styrke- og bevegelighets-trening. For å lykkes med dette, laget jeg meg faste, stramme rutiner i hverdag og trening. Disse rutinene hjalp meg, da jeg ellers kunne ha sluntret unna på de dårligste dagene ved fravær av struktur. Regimet forpliktet, og vilje og gjennomføringskraft ble supplert med nødvendig stram struktur.

Sosial omgang på treningssenteret hjemme ble etter hvert en viktig dimensjon. Fra å stenge ute andre folk og skru av musikken, kom jeg etter hvert inn i et lite, sosialt felleskap. Trening lot seg etter hvert kombinere med 50% jobb.

Etter hvert opplevde vi en endring. Jeg ble i løpet av det neste året mye bedre. Tilnærmingen var den samme, men grunnmuren var nå kommet på plass. Etter tre og et halvt år med behandling, er jeg nå i 100% jobb, har stor livsglede og er sterkere fysisk enn noen gang. Utover 100% jobb, innebærer dagene fysisk trening, hvile og å være tilfreds med samlet tilværelse utfra de forutsetningene jeg har. Smertene i hodet er kraftig redusert og nærmest fraværende i perioder. Videreføring av treningsregimet, hvile og regulering av samlet belastning er nødvendig. Dette opplever jeg nå som berikende, heller enn begrensende.

For meg er fysikalsk tilnærming med svært stor grad av egeninnsats riktig. Passiv behandling og kvikkfiks som medikamentinjisering, kirurgi eller celleteknologi er ikke ønskelig for min del. Jeg tror på Firda fysmed sin tilnærming, og kombinasjonen av kunnskap, vilje, gjennomføringskraft og tålmodighet har båret frukter. God tilrettelegging og forståelse fra familie og arbeidsgiver har også vært avgjørende for den livskvaliteten jeg opplever i dag.

19.05.2019

Torbjørn

Aktiv familiefar, avdelingsleder i videregående skole og (forhenværende?) nakkepasient

Reidun

Hei jeg heter Reidun, 55 år gammel, Hedmark fylke. Jeg jobber som hjelpepleier på sykehjem.

Jeg har vært plaget av hodepine, nakke/skuldersmerter siden 2010, etter en bilkollisjon. Det ble ikke konstatert noen skader på røntgen den gang, men omfattende symptom og plager kom ganske raskt. Jeg har vært mye sykemeldt. Har vært til mange leger for konsultasjon, men får bare beskjed om å ta smertestillende. Har fått mange forskjellige medisiner. Mye av medisinene jeg tok tålte jeg veldig dårlig. Jeg jobbet 100% stilling. Til slutt ble jeg 40 % midlertidig ufør, for å greie å fungere på jobb.

Har en arbeidskollega som har vært til Firda, ho sa jeg burde prøve å reise dit. Etter litt snakk med fastlegen, søkte ho meg til Firda fysikalsk medisinsk senter. Jeg kom til Firda for første konsultasjon januar 2018. Jeg ble tatt imot av fysioterapeut Arne Nesgård, som tok forskjellige tester. Jeg kom tilbake i august 2018, for trening med personlig trener Inge Eikenes, og manuell terapi, ultralydveiledet fokusert-trykkbølgebehandling, laser med mer ved manuell terapeut Bertel Rune Kaale.

De første gangene med trykkbølger og laser var helt forferdelig, vondt selv på den svakeste styrken. Det var så betent i nakke og skuldrer, at det var nesten ikke til å holde ut. Sakte men sikkert gikk det bedre.

Målrettet diagnostikk og behandling, samt effektiv trening hjelper! Jeg må nå fortsette å trene like effektivt hjemme. Det er like viktig.Reidun

Inge hadde satt opp et treningsprogram som sakte men sikkert skulle løse opp musklene og få i gang leddbevegelsen igjen. Etter å hatt så sterke smerter over så lang tid, var kroppen komt helt ut av lage. Så hjem igjen til egentrening.

Har nå vært på Firda fysikalske i 4 perioder, 16 behandlings dager.

Har tenkt mange ganger " tror ikke dette hjelper", mye vondt, mye smertestillende.

Glad Bertel Rune har stått på for å få meg tilbake. Det har virkelig hjulpet.

Var tilbake nå i mai, Bertel Rune prøvde da trykkbølgene med klart høyere styrke, noe jeg aldri hadde tenkt kunne skje. Vondt var det, men gikk fint. Utrolig.

Så til slutt: Målrettet diagnostikk og behandling, samt effektiv trening hjelper!. Jeg må nå fortsette å trene like effektivt hjemme. Det er like viktig.

Til slutt vil jeg takke Bertel Rune Kaale og Inge Eikenes, for all god hjelp. De gav meg ikke opp.

Jeg er nå nesten symptomfri, jeg har god skulder/ nakkefunksjon og jeg klarer jobben min godt igjen.

Mvh Reidun.

Firda fysikalsk-medisinsk senter - Organisasjonsnummer: 981 524 624

Postadresse: Postboks 194, 6821 Sandane - Besøksadresse: Krånavegen 9, 6823 Sandane